Aplicació de la nova llei antifrau
Entra en vigor la limitació de pagament en efectiu a 2.500 euros
- Afectarà a tot tipus d’operacions econòmiques en les quals participi un empresari o professional.
- Els contribuents que infringeixin la llei s’enfronten a sancions del 25% del valor del pagament en efectiu.
- Hisenda perdonarà la sanció a la part que denunciï els fets. L’Agència Tributària ha habilitat un procediment telemàtic per fer efectiva la denuncia.
El dia 19 de novembre, va entrar en vigor la limitació a 2.500 euros del pagament en efectiu en operacions on participin empresaris o professionals. La disposició està inclosa en la nova llei antifrau que va ser publicada el 30 d’octubre en el Butlletí Oficial de l’Estat. La llei fixa expressament que tal limitació d’ús d’efectiu entraria en vigor 20 dies després de la publicació de la norma en el BOE.
Per al desenvolupament d’aquesta mesura s’ha tingut en compte l’experiència legislativa en països comunitaris de l’entorn com França i Itàlia. Així, no podran pagar-se en efectiu operacions iguals o superiors a 2.500 euros en les quals intervingui almenys un empresari o professional. És a dir, afectarà també a les operacions realitzades entre un particular i un empresari. No obstant això, no serà aplicable als pagaments i ingressos realitzats amb entitats de crèdit.
La limitació d’ús d’efectiu s’eleva a 15.000 euros quan el pagador sigui un particular no resident, amb la finalitat de no danyar activitats lligades al sector turístic.
Les persones implicades en les operacions hauran de conservar els justificants del pagament, durant cinc anys des de la data del mateix, per acreditar que es va efectuar a través d’algun dels mitjans de pagament diferents a l’efectiu. Estaran obligats a aportar aquests justificants a requeriment de l’Agència Tributària.
Els qui incompleixin aquesta limitació s’enfrontaran a multes del 25% del valor del pagament fet en efectiu. Tant el pagador com el receptor del pagament respondran de forma solidària d’aquesta infracció, per la qual cosa l’Administració tributària podrà dirigir-se contra qualsevol d’ells per al cobrament del 100% de la sanció.
SENSE MULTA SI ES DENUNCIA
El contribuent que hagi intervingut en alguna d’aquestes operacions serà exonerat de la sanció si voluntàriament comunica els fets a l’administració sempre que no hagin transcorregut tres mesos des del pagament en efectiu. L’Agència Tributària ha habilitat a la seva pàgina web (www.aeat.es) un procediment telemàtic per tramitar denúncies a partir de demà, referides exclusivament a pagaments en efectiu superiors als 2.500 euros.
Així mateix, la llei contempla expressament una regla contra el fraccionament d’operacions, a l’efecte del càlcul del límit de 2.500 euros legalment establert. Addicionalment la norma introdueix obligacions d’informació per a qualsevol autoritat o funcionari que, en l’exercici de les seves funcions, tingui coneixement d’algun incompliment de la limitació legal.
BITLLETS D’ALTA DENOMINACIÓ
L’ús d’efectiu en grans quantitats està relacionat directament amb operacions realitzades per eludir impostos. La limitació de pagaments en efectiu ve a reforçar el control que manté l’Agència Tributària en la lluita contra el frau. En aquesta línia s’inclou el pla especial sobre l’ús de bitllets d’alta denominació (200 i 500 euros), iniciat fa quatre anys i que es manté obert per part de l’Administració.
Rosa & Reverté Consultors, SLP